Til forsiden

Guldborgland Bådelaug       -       lagunen i Guldborgsund


 
Forsiden
Oversigt
Nyheder
Kalender
Bestyrelsen
Vedtægter
Indmeldelse
Juniorer
Kajakker
Seniorer
Havnen
Links
Interne sider
Medlemsliste

 
Waypoints
Waypoints 2000 Copyright © 2000-10 Biørn Stubbæk

Indledning Natsejlads Guldborgsund Smålandshavet Øst om Askø Skydebane
Ufrivillig natsejlads
     Udarbejdelsen af waypointlisten over mærkerne i Guldborgsund begyndte med at jeg en herlig sensommeraften sejlede til Nykøbing med to lokalkendte førstegangssejlere i 1998.
     De nød turen så meget at de blev ved med at spørge, om ikke vi kunne sejle helt til Nykøbing F. Det blev mørkere og mørkere og da vi vendte i Nyk. F. forsvandt vinden. Jeg havde lanterner på båden og en kraftig kvartslampe, så der skulle ikke være problemer med at finde hjem igen.
     Men pludselig slukkede lampen, så vi famlede os hjem i totalt mørke og blev tilmed på et tidspunkt blændet af en sandsugers projektører.
     Vi kunne ikke se om vi sejlede ind i bøjerne. Jeg vidste, at jeg havde været ved en af de første bøjer omkring nr. 18 i den smalle rende, men jeg så først bøjer igen omkring østbøjen nr. 12.
     Vi sejlede meget langsomt for motor og fik derfor ikke ladestrøm nok til akkumulatoren, som var helt tom. Jeg husker stadig hvor nervøs Eriks kone var. 

Så gik vi i gang
     Derfor satte jeg mig en vinterdag og målte alle bøjerne ud på søkortet, kortdatum WGS 84, og tastede dem ind i navigatoren.
     Det tog nogle dage. Siden kontrollerede Aage og jeg dem og rettede kun grove fejl. Nu har vi sejlet to somre med den liste. De sidste justeringer er lavet i de angivne perioder på listerne.
     Karrebæksminde, Bisserup, og Havnsø er indtil videre kun målt med stikpasser på søkortet. Så en lidt mere præcis position, kan forventes så snart vi har været der, og set på forholdene. Det kan blive så snart vejr og tid tillader det.

Målemedhjælper Aage og skipper Biørn med bølger i håret og vand i knæene. Mange kokke fordærver maden, men Aage gør den mere spiselig, og han er tilmed pensioneret kok. Hvad skulle jeg gøre uden Aage, som lærte at sejle, ved under sejl at styre båden hen til mange af bøjerne, mens jeg skrev og tastede eller glemte at skrive og slettede den sidste position med MOB i stedet, så Aage måtte krydse tilbage til foregående position. En effektiv sejlerskole!
Foto: Jørgen Bojesen

     Jeg satte dem på fordi jeg regnede med, at vi kunne nå det i år. Måske når vi endnu mere, hvis vejret holder. Vi snakker også om at måle Sakskøbing Fjord.
     "Navigationspunkt uden mærke" er målt op på søkortet, og dernæst har vi kontrolleret, at dybden er som forventet pr. øjemål. Jeg har ingen ekkolod, men er ved at reparere Aages, så hvis det lykkes, kan vi kontrollere vanskelige passager, men det må bemærkes, at det er folks eget ansvar at benytte punkterne m.h.t. høje søer, tidevand, tidspunkter, bundforhold og modtagetolerance på GPS´en.

 

 


Steen Hovard, formand
John H. Arildsen, næstformand
Preben Kristensen, kasserer
Niels Bach sekretær

Guldborgland Bådelaug
Guldborgvej 352
4862 Guldborg

Til forsiden

Forening for bådejere
 i Guldborg Havn.
Stiftet 1974

Websiden formidler kontakt
mellem laug og medlemmer.
Copyright © 2000-2015 
Niels Nordby Christensen