Til forsiden

Guldborgland Bådelaug       -       lagunen i Guldborgsund


 
Forsiden
Oversigt
Nyheder
Kalender
Bestyrelsen
Vedtægter
Indmeldelse
Juniorer
Kajakker
Seniorer
Havnen
Links
Interne sider
Medlemsliste
 
Strandfund 1999

Femø centrum for international kommunikation
via luftbårne meddelelser

 

Strandfund på Femø satte fantasien i sving og skabte overraskende forbindelser med fjerne egne

Tekst og illustration:
Niels N Christensen
D. J. Rrajenbrink
Nico og Joshua van der Stal

Femø den 10. juli 1999
     Vi har i 4 dage i hedebølgeperioden ligget for anker ved Femø Sletter, som ligger så isoleret, at vi - som er kommet der jævnligt gennem 25 somre - betragter stedet som vores private strand.
     Man kan kun komme dertil enten efter en kilometerlang gåtur langs en ret uvejsom kyst eller fra søsiden. Der er klitter med marehalm og fin sandbund et godt stykke ud i vandet.
     Vi vandrer langs stranden og samler mærkelige sten, skaller og drivtømmer til bålet om aftenen. Når maden er grillet og spist, går solen ned over Vejrø, mens toppen af pylonerne på Storbæltsbroen ser til på afstand.
     Søfuglene går til ro på revet under skrig og skrål og står småpludrende hele natten for sammenholdets skyld og i håbet om at holde farlige rovdyr væk. 

Strandfund den 30. maj 1992
     Vi har gjort mange gode fund under vore strandvandringer: Slidte fortøjninger, et dødt marsvin, svanefjer, plastikdunke i alle størrelser, ruseflag.
     Fundet af et par uanselige stumper snor, filtret ind i marehalmen, skulle vise sig at være et af de mere interessante. Rester af falmede balloner i den ene ende og et lille papstykke i den anden krævede en nærmere undersøgelse.
     Med næsten udvisket tekst på papstykket blev finderen opfordret til at returnere det til afsenderen i Enkhuizen, Holland. Det drejede sig om en "Ballonenwedstrijd", arrangeret af en "Gemeente" i begyndelsen af maj samme år.
     Vor nysgerrighed var vakt og papstykket blev afsendt med en følgeskrivelse hvori fundstedet nøje blev dokumenteret på et til lejligheden udfærdiget oversigtskort. Vi udbad os endvidere en forklaring på fænomenet.
     Så glemte vi alt om det og tog på et langt sommertogt til Samsø og Ebeltoft.

Brev fra de Burgemeester
     Midt juli - halvanden måned senere - modtog vi en officielt udseende rudekuvert fra Dienst van Sociale Zaken, Postbus 68, 1600 AB Enkhuizen. (se brevet)
   
Heri gjordes kort rede for
  • at den ballonpost vi fandt var ført længst væk af vinden
  • at Benjamin van der Stal derfor havde vundet førstepræmien, en cykel
  • at de kommunale arrangører af denne  Ballonenwedstrijd havde offentliggjort vores kortskitse i en lokal avis, fordi de syntes den var meget original

     Sagen har sikkert været igennem alle kommunale instanser for til sidst at blive godkendt og signeret af selveste borgmesteren, mr. D. J. Rrajenbrink.
     Vi formodede at den lange sagsbehandling ikke skyldtes de offentligt ansattes smøleri, men snarere at man havde afsat et par måneder til at modtage fundne ballonposter.
     I bevidstheden om, at vores indsats havde glædet en lille dreng med en ny cykel og at vi selv ved samme lejlighed var blevet kendte navne for avislæserne i Enkhuizen, stillede vi os tilfredse med den officielle forklaring på vort mærkelige strandfund.

Brev fra Rijkspolitiet
     Da sæsonen var ved at være slut og båden skulle på land modtog vi endnu en officielt udseende kuvert, denne gang fra det hollandske Rigspoliti.
     Den indeholdt et håndskrevet brev fra Benjamins far, Nico van der Stal, som via sønnen Joshua yderligere gjorde rede for hvordan det var gået vinderen. Det lyder i oversættelse:

Enkhuizen 14. oktober 1992

     Vi takker Dem hjerteligt for at De sendte kortet til Enkhuizen. Mit tysk er ikke så godt, men jeg håber De forstår det.
     Joshua fortæller:
     Min lillebror Benjamin vandt førstepræmien. Han vandt en meget stor og flot mountainbike.
     Vi byttede den og nu har både Yorim og jeg en mountainbike.
     Vi bor i Enkhuizen i et hus der er 100 år gammelt. Jeg og Yorim går i skole. Det gør Benjamin ikke, for han er kun 2 år.
     Nu må jeg tilbage til skolen igen.

     Venlig hilsen
     Nico og Annette van der Stal
     Joshua, Yorim og Benjamin

     Vi syntes vældig godt om politifaderens salomoniske løsning og regnede med at lille Benjamin har modtaget kompensation for sit tab, så de 3 drenge alle fik noget ud af den Ballonenwedstrijd, de deltog i.

Strandfund den 10. juli 1999
     Lige siden maj 1992 har vi gået med næsen i jorden under vore strandvandringer i håbet om at gøre tilsvarende fund. En flaskepost ville naturligvis også kunne gøre det.
     Et par flasker har vi fundet, men indholdet var ødelagt af lang tid til søs og det var umuligt at tyde de indlagte småsedler.
     I søndags kronedes vor søgen imidlertid med held. Vi fandt virkelig endnu en ballonpost.
    Den detaljerede trykte tekst på kartonstykket var beskyttet af vejr- og vandbestandigt plastlaminat, som understregede afsenderens seriøsitet.
     Også i dette tilfælde var der tale om en konkurrence. Ballonen var opsendt fra Kiel et par dage i forvejen af en privatskoleelev på udflugt med lærere og kammerater.
     Hun har ikke store chancer for at sætte distancerekord med sine ca. 110 km, men vi holder alligevel øje med overskrifterne i Kieler Nachricten.

Fundstedet blev nøje  dokumenteret på et til lejligheden udfærdiget oversigtskort.

 

Nederland-Danmark
Enkhuizen-Femø

Auf dem Strand von Femø, eine kleine Insel in das sudostliche Dänemark und ca. 500 km von Enkhuizen entfernt, haben wir 30.05.92 diesen Zettel und Teile von Ballons gefunden.

Wir segeln sehr viel zwischen die Inseln und haben in Guldborg zu Hause.

Es wurde uns sehr interesieren mehr über den Ballonenwedstrijd zu erfaren.

Viele herzliche grusse.....

 

Groeten uit Enkhuizen, Stadhuis. De venlige folk på rådhuset medsendte et billede af deres arbejdsplads, et imposant bygningsværk, værdig for en by med 20-30.000 indbyggere

 

Enkhuisen ligger på en halvø i Ijsselmeer, 60 km NØ for Amsterdam. Vi har engang kørt over dæmningen, så vi vidste lidt om familien van der Stals hjemegn.
Der er lige så fladt som på Lolland og Ijsselmeer er et populært farvand for lystsejlere

 

Det medsendte foto viser Yorim 5 år, Benjamin med distancerekorden 2 år og Joshua på 8 år.

 

 

Femø Sletter er blevet centrum for international kommunikation via flaske- og ballonpost

 

 


Steen Hovard, formand
John H. Arildsen, næstformand
Preben Kristensen, kasserer
Niels Bach sekretær

Guldborgland Bådelaug
Guldborgvej 352
4862 Guldborg

Til forsiden

Forening for bådejere
 i Guldborg Havn.
Stiftet 1974

Websiden formidler kontakt
mellem laug og medlemmer.
Copyright © 2000-2015 
Niels Nordby Christensen