Fællesspisning Vi har i dag sejlet sidste onsdagskapsejlads med
12 deltagende både. Vi havde aftalt at spise sammen bagefter, hvor hver båd sidste onsdag frivilligt aftalte, hvad hver kunne tilbyde at komme med. Ole Fredriksen ville lave frikadeller, og jeg kunne så lave kartoffelsalat. Jeg foreslog at komme med syltede valnødder som tilbehør. Det syntes
Nanette Erskov, som holdt styr på "tropperne", var spændende. En dejlig aften med masser af mad og hygge. Da ingen tilsyneladende kendte til syltede valnødder, smagte Rigmor
Sørensen lidt først. Hun troede, det var blommer. Jeg forklarede hende og flere andre, hvad det var for nogle sorte kugler, og det endte med at jeg flere gange blev bedt om at lægge opskriften på hjemmesiden. En sagde, det smagte til et 13-tal.
Gammel opskrift Her er lidt historie om min adgang til opskriften, som er gammel og står på en lidt anden måde i Den grønne Syltebog. Min farmor lavede det på Tinggård i Stubbæk. Altid i store krukker. Min mor lavede syltede valnødder, så tit det var muligt at få nødderne. Vi spiste dem hovedsageligt til steg, og var de ikke på bordet, når vi havde gæster, faldt bemærkningen tit fra gæsterne, om ikke min mor havde syltede valnødder i kælderen. Jeg synes selv, det er en delikatesse med en lidt usædvanlig
smag, som sjældent serveres i andre hjem.
Ingredienser
- 5 kg valnødder
- 2 kg melis
- 2,5 l vand
- 2 spiseskeer stødt kanel med top (I stedet for kanel kan man bruge vanille, nelliker eller rom.)
- lidt Atamon
|
|
Biørn Stubbæk - efter
indtagelse af stimulanser i form af syltede valnødder? - på
hårdt kryds i Little Tern under sæsonens første aftenkapsejlads,
onsdag den 14.maj 2003. |
Udførlig fremgangsmåde
Nødderne plukkes grønne på datoen den 15. juli +/- 4dage, som er afgørende for, om det kan lykkes. Venter man for længe med at plukke dem bliver
nøddeskallen dannet, og så er det ikke så lækkert. Det største arbejde er at de nu skal gennemprikkes med en gaffel. Herved kan der sprøjte lidt saft ud, som kan ætse sig fast på maling og tøj, så fornuftig påklædning og afdækning er vigtigt og vigtigst af alt
er brugen af kraftige gummihandsker, ikke operationshandsker, de er for tynde. Går der hul på handskerne bliver fingrene hurtigt meget brune, og det kan ikke vaskes
af - det skal slides af. Mine negle er fra dette års produktion endnu halvbrune. Når de er prikket over det hele, lægges de i koldt vand. De skifter nu farve omkring hullerne i yderskallen som bliver mere brun eller sort. Vandet skiftes helst morgen og aften, mindst en gang i døgnet i ca. 2 uger. Vandet bliver brunt og lugter ramt. Når det bitre er udvandet, koges nødderne møre i rent vand 1/2 - 3/4 time og vandet kasseres. Nødderne vejes og lægges i en atamon-skyllet krukke og overhældes med den kogende
sukkerlage. Efter opskriften kan man give det et opkog efter et par dage i
lagen. Det har jeg ikke gjort i år. Hvis det giver begyndende mugdannelse fjernes dette, og der kan tilsættes lidt mere atamon efter et opkog.
God fornøjelse Biørn Stubbæk |